26 / 09 / 2024

Aleksi Lukasta Smörin uusi keittiömestari

Ravintola Smörin ruoriin tarttuva Aleksi Lukka on valmis johtamaan ravintolaa kohti uusia huippuja – ja Michelin-tähteä.

VoiVeljien huippuravintola Smör on palkannut uuden keittiömestarin, Aleksi Lukan. Lukka on tuttu kasvo monille turkulaisille hyvän ruuan ystäville, sillä hän on työskennellyt ravintola Smörissä nelisen vuotta. Lukka tunnetaan myös televisiosta, sillä hän voitti MasterChef Suomi: Professionals -kilpailun viime vuonna.

Lukka tiesi jo 12-vuotiaana haluavansa kokiksi, ja hän on siitä lähtien määrätietoisesti seurannut unelmaansa. Vuonna 2014 hän teki opintoihinsa liittyvän työssäoppimisjakson Smörissä. Neljä vuotta sitten hän palasi Smöriin kokkina, eteni sitten vuoromestariksi ja nyt, kymmenen vuotta harjoittelunsa jälkeen, hän ottaa Smörin keittiön haltuunsa.

–Tuntuu mahtavalta, että minusta tulee nyt keittiömestari juuri siihen ravintolaan, joka on ollut urallani minulle kaikkein merkittävin paikka. Smör on uskomattoman hieno ravintola, ja siellä työskentelee huikea tiimi. Olen todella ylpeä siitä, että tällainen paikka sijaitsee juuri Turussa.

Lukka kertoo, että hän haluaa säilyttää Smörin fine dining -linjan, mutta tehdä asioita omalla tavallaan. Menua uudistetaan yksi annos kerrallaan, ja kun kaikki on valmista, esitellään kokonaan uusi menu. Smörissä suositaan lähellä tuotettua ruokaa, mutta sitä täydennetään myös kansainvälisillä mauilla.

Ruoan lisäksi huomiota kiinnitetään entistä enemmän erilaisiin yksityiskohtiin ja siihen, että ruokailijoiden saama kokonaiselämys olisi entistä parempi.


Huippukokemus jokaiselle asiakkaalle

Aurajokirannassa, Läntisellä Rantakadulla toimiva Smör täytti kesällä 15 vuotta. Smör lukeutuu Turun laadukkaimpiin ravintoloihin, ja se löytyy myös Michelin Guide -oppaasta, sillä se on saanut jo kahtena vuonna peräkkäin maininnan oppaaseen.

Aleksi Lukan tavoite Smörin keittiömestarina onkin selkeä: hän haluaa ravintolalle Michelin-tähden. Tämä kunnianhimoinen tavoite on ollut Smörillä jo parin vuoden ajan, ja Lukka haluaa jatkaa tuota matkaa entistä määrätietoisemmin. Hän uskoo, että Michelin-tarkastajat arvostavat hänen filosofiaansa – puhtaita ja aitoja makuja ja sitä, että laadukkaat raaka-aineet saavat loistaa annosten keskipisteenä.

–Olisi maagista saada Smörille tähti, mutta en silti halua, että siitä tulee meille pakkomielle. Tärkeintä on, että jokainen asiakas saa meillä käydessään huippukokemuksen ja vastinetta rahoilleen.


K
eittiössä tarvitaan monipuolisia taitoja

–Smörillä on selkeä rooli Turun ravintolamaailmassa, ja tavoitteemme ovat korkealla. Aleksin avulla Smörin liito jatkuu. Hän on erittäin hyvä ihmisten johtaja, tiimipeluri ja fiiliksen ylläpitäjä. Keittiömestarin rooliin kuuluu paljon muutakin kuin se, että osaa tehdä hyvää ruokaa, sanoo Voiveljien toimitusjohtaja Janne Juvonen.

Juvonen kiittelee, että Smörissä työskentelee kokenut ja sitoutunut tiimi. Uutta virtaa ravintolaan tuovat nyt keittiömestarin pestissä aloittanut Lukka ja lokakuun alkupuolella työnsä aloittava uusi ravintolapäällikkö Ida Heinonen.

« Takaisin